فهرست
استاد محمد عبدالوهاب طنطاوی

استاد محمد عبدالوهاب طنطاوی

  • 4 دقیقه مدت
  • 412 دریافت شده
قسمت: 12
نام سریالی: آشنایی با قاریان
در این برنامه با زندگینامه استاد محمد عبدالوهاب طنطاوی آشنا میشوید .
استاد محمد طنطاوی متولد1947 است .

او از دوران کودکی مشغول به قرائت قرآن بوده است ولی به صورت حرفه‌ای از زمانی که وارد دانشگاه الازهر شده این کار را ادامه داده است، استاد او آقای شیخ صلحی محمود بودند که در آن روستایی که زندگی می‌کردند تلاوت قرآن و قرائت را به وی آموخته است.

طنطاوی به چندین کشور اروپایی و آفریقایی سفر کرده بود. از جمله به هند و همچنین به چند کشور در آمریکای شمالی و آمریکای مرکزی مثل ونزوئلا و پاناما نیز سفر داشته است. او در کشورهای آسیایی از سوریه و لبنان و همچنین در آفریقا از کنیا دیدن کرده ولی در ارتباط با استقبال از قرائتش در گفت و گو های گفته "حقیقتاً باید بگویم که استقبالی که در ایران از من شد قابل وصف نیست و نمی توانم با کلمات این استقبال گرم را بیان کرد."

وی در رابطه با سبک مسابقه در مصر همیشه اعتقاد داشت مسابقات در مصر مانند مسابقات در ایران است. او معتقد بود آن جا هم مسابقه حفظ هم قرائت و هم تفسیر برگزار می‌شود. به این شکل که مسابقه مصر هم به اجزایی چون 10جزء، 20جزء،… تقسیم می‌شود.

این قاری برجسته در مورد قاریان ایران همیشه تعریف و تمجید داشت و اعتقاد داشت که قاریان ایرانی دارای صوت بسیار خوبی هستند. از منظر این قاری قرآن تنها علمی است که از طریق القاء برای انسان حادث می‌شود و انسان می‌تواند به آن دست پیدا کند. همچنان که از طرف خداوند متعال به جبرئیل و از جبرئیل به پیامبر مکرم اسلام(ص) نازل شد.

طنطاوی در مورد آموزش قرآن نیز می‌گفت " آموزش قرآن لزوماً باید همراه با استاد باشد و به این کفایت نمی‌کند که به صورت شفاهی و تنها همراه با نوار استفاده و از این قبیل موارد به آموزش قرآن دست پیدا کنیم. حتماً باید استادی باشد که در حضورش قرائت شود و خطاهای قاری توسط استاد گرفته شود و یکی از شاخصه های آموزش وجود استاد برای آموزش قرآن است. علاوه بر این در خود الازهر نیز بخش‌هایی برای آموزش قرآن و احکام آن وجود دارد. در مصر نیز آموزشگاه‌های خاصی وجود دارند که به تعلیم قرآن می‌پردازند."

او در میان قاریان مصری از اسلوب و شیوه مرحوم مصطفی اسماعیل و همچنین استاد مرحوم محمد صدیق منشاوی و استاد کامل یوسف استفاده می‌کرد.

این قاری برجسته مصری یک توصیه برای قاریان ایرانی داشت:

توصیه ای را برای اینکه قاریان ایرانی در آینده همتراز با قاریان مصری داشته باشیم عرض می‌کنم. قاریان محترم در ابتدا باید با جایگاه‌های موسیقیایی فن قرائت قرآن آشنا شوند تا بتوانند آن احساس معانی قرآن را به شنونده منتقل کنند. در قرآن آیاتی داریم که یا وعده هستند و یا وعید. بخشی از آنها وعده به بهشت داده اند و برخی دیگر وعده به جهنم. یک قاری خوب باید بتواند با آن لحن موسیقیایی مناسب آنها را به شنونده منتقل کند.

او در یک از خاطرات خود گفته بود: بنده در دوره آخر زندگی استاد مصطفی اسماعیل و استاد شعبان عبدالعزیز صیاد با آن دو بزرگوار همدوره بوده ام. آن دو بزرگوار در قاهره زندگی می کردند و منزل من در مرکز المنشوره در مصر بود. من با استاد شعبان صیاد، استاد غلوش و استاد نعینع و غیره قرائت کرده ام و با آنها همسفر بوده ام.

وی در یکی از سخنرانی های خود قاریان مصری را اینگونه توصیف کرده بود: قاریان بزرگ مصری مانند قله هایی بودند که تعدادشان هم بسیار کم است و شاید تعدادشان به اندازه انگشتان یک دست هم نرسد. ما همیشه به عنوان مقلد از یک استاد بزرگ تقلید می کردیم اما حقیقتش این است که هم اکنون صداها بسیار به هم نزدیک و شبیه تر شده است. بایستی یک قاری یک راهی یا یک سبکی را برای خودش ابداع کند که در این شلوغی بتواند خودش را نشان دهد و استقلال داشته باشد. قاریان جدید در مرحله اول باید اصوات مختلف از قرائت های مختلف و از قاریان مختلف را بشنود. هر قاری باید همه آن ها را بشناسد و با صوت های آنها آشنا باشد. مانند هر میوه ای که یک طعم مخصوص خود دارد هر صوت هم حلاوت و زیبایی خاص خود را داراست. یک قاری باید همه اصوات را بشناسد و از میان آنها طریقه واحدی را برای سبک جدید خود انتخاب کند.

طنطاوی معتقد بود اگر کسی قرآن می خواند اولاً باید حافظ قران باشد و ثانیاً به احکام تجوید و صوت و لحن آگاهی داشته باشد. در ضمن اگر شخصی احساس می کند که صوت زیبایی دارد آن را با حفظ کردن قرآن تکمیل کند.

این قاری برجسته در مورد جلسات قران در مصر نیز نکاتی را داشتند، از نظر او قرآن در مصر مانند آب و هواست در مراسم‌های مختلف دینی و غیر دینی قرآن تلاوت می شود. در مراسمات ختم نیز قاری معروفی دعوت می شود و به تلاوت قرآن می پردازد و مردم را موعظه می کند و آنها را از روز قیامت و روز جزا متنبه و آگاه می سازد. در هر روز جمعه یک قاری مصری در هر مسجدی حاضر می شود و قبل از این که نماز جمعه شروع شود به تلات قرآن می پردازد.

قطعات صوتی

مشخصات

سایر مشخصات

تصاویر

قسمت‌های دیگر

پایگاه قرآن