فهرست
استاد احمد شحات الرزیقی

استاد احمد شحات الرزیقی

  • 5 دقیقه مدت
  • 306 دریافت شده
قسمت: 10
نام سریالی: آشنایی با قاریان
در این برنامه با زندگینامه استاد احمد شحات الرزیقی آشنا میشوید .
از دیگر اساتید برجسته علم قرائت قرآن در جهن اسلام است که شهرت چشمگیرش را همگان در یافته اند وی دبیر کل سندیکای قاریان قرآن (نقابه القراء) در مصر می باشد آنچه در مقابل شماست برگرفته ای است از مصاحبه ایشان با مجله العالم چاپ لندن که شرحی مختصر در مورد شرح حال و زندگینامه استاد می باشد .

در قریه ارمنت از استان قنا واقع در کشور مصر در میان خانواده ای که همگی حافظ و قاری قرآن کریم بودند پا به عرصه وجود نهادندگذارد . در سال 1950 پدرش او را به مدرسه ابتدایی فرستاد اما استماع صوت زیبای استاد عبدالباسط از رادیو چنان وی را مجذوب ساخت که او نیز جز در این طریق گام نگذارد . او یکی از علاقه مندان استاد فقید شیخ عبدالباسط می‌باشد که در سفرهای متعددی ایشان را همراهی کرده است و خاطرات زیادی نیز از این سفرها به یادگار برده است . ایشان از جمله اساتیدی هستند که به قرائت های مختلف آشنایی داشته و در زمینه موسیقی قرآن و مقامات و نغمه های قرآنی نیز استادی والامقام هستند .

در حال حاضر در سمت دبیر کل سندیکای قرائت و حفظ قرآن کریم مشغول فعالیت هستند . این سندیکا نقابه در سال 1983 تاسیس شده است و از مهمترین اهداف آن گرد هم آوردن تمامی حاملان و حافظان قرآن در جهان می باشد چرا که باید به همگان این مطلب اثبات شود که قرآن کریم حبل مستحکم الهی است که مسلمین را به هم می پیوندد . از دیگر اهداف این سندیکا اهتمام ورزیدن به حفظ قرآن کریم است تا عاملی باشد بر آن که مسلمانان نوجوان قرآن را با اسلوب صحیح خوانده و حفظ کنند . در ضمن هیچ محدودیتی در الحاق افراد به این سندیکا وجود ندارد و جوانان مسمان از هر ملیتی که باشند می توانند به عضویت آن در آیند . این حقیقت موهبتی است الهی که در قلوب مسلمین جای گرفته و آن را بزرگ و عزیز گردانیده است و این همه از دولت قرآن است و بس .

استاد می گوید :« در گذشته بسیاری از جوانان بودند که شاید بسیاری از امور را انجام می دادند در حالی که نماز را برپای می داشتند . زمانی که از آنان خواسته می شد تا فاتحه ای بخوانند می گفتند : قادر نیستیم . اما در سال های اخیر اهتمام به حفظ و قرائت قرآن کریم در میان جوانان مسلمان باعث شده که آنان حفظ قرآن را آغاز کرده و برانجام فریضه نماز اصرار بورزند و اینها همه مرهون فعالیت های این سندیکاست ».

به عنوان یکی از اساتید برجسته این فن چون سایر اساتید همواره به قاریان قرآن سفارش می‌کند که از تقلید بپرهیزند . چرا که بر ارزش و اعتبار مقلد قرآن افزوده می شود . گویی که وجود مقلد ضروری نیست پس قاری‌ قرآن موظف است که سبکی ممتاز از دیگران برگزیند .

زمانی که از او پیرامون ضوابط تلاوت قرآن سؤال شد وی ااین چنین عنوان کرد : « یک قاری قرآن باید ظرفیت استماع شنوندگان را بسنجد چرا که این ظرفیت در همه جا همگون نیست . گاهی اوقات شرایط محیطی یا انسانی به گونه ایست که اگر قاری مدت دو ساعت به تلاوت قرآن بپردازد شنوندگان را هیچ گونه ملالی نخواهد بود . حال آنکه زمانی ممکن است نصف ساعت نیز باعث خستگی مستمعین گردد . از این جهت یک قاری خبره هرگز نباید شنوندگان را با تلاوت خویش آزرده و ملول سازد . مگر آنکه مستمعین خود خواهان ادامه تلاوت شوند . همچنین یک قاری قرآن باید به معانی قرآن کریم آگاه باشد . چرا که کلام خدا را معانی بس وسیع است از این رو باید به معانی مختلف مسلط بوده و چنان تلاوت کند که آیات را در اذهان مستمعین مم سازد . او باید از اسلوبی صحیح و دقیق در بهم پیوستن معانی بهره گیرد . درست به همان گونه که خداوند متعال سخن گفته است . به این عنوان که برای آیات وعید از طریقی استاده کند که رسالت انذار و و وعید را به انجام رساند و در آیاتی که بشارت به مؤمنینی که مطیع خدا و رسولند سخن گفته می شود ، از نغماتی استفاده شود که مبین این مضامیمن باشند . برای مثال بشارت جنت در جنات تجری من تحت الانهار را به همان گونه تلاوت کند که این معنا را مفهوم سازد . یک قاری قرآن باید همواره حق حروف را به جا آورده و آن ها را ادا کند و هرگز نبابید در موسیقی قرآن به گونه ای پی رود هبه اصطلاح معانی و مضامین قربانی موسیقی گردد » .

استاد عقیده دارند که اگر قاریان قرآن اجرتی در مسیر تلاوت دریافت می کنند – چون اکثراً شغلی جز تلاوت ندارند – در واقع اجرتی است برای گذران زندگیشان . در نظر ایشان هیچ اجر و مزدی مادی نمی تواند برابری با آیات و کلمات قرآن داشته باشد چرا که ارزش قرآن بیش از آن است که به وصف درآید . بنابر این گرفتن اجر و پاداش به منزله آن نیست که قاریان کلام الهی برای آیات قیمتی تعیین کرده و به میزان آن وجهی دریافت کنند .

در اینجا استاد با توجه به این گفته حضرت رسول (ص) : « بهترین چیزی که دریافت می کنید آن اجری است که در قبال قرآن کریم دریافت می‌کنید » . و نیز « بهترین شما کسی است که قرآن را فرا گرفته و به دیگران علیم دهد » عنوان می دارد که : « هیچ کوششی بالاتر از سعی و معاهدت در طریق آموزش قرآن نیست و معلم قرآن نیز باید از این مسیر اجری دریافت دارد اجری که به خاطر برابری باایات وحروف قران نیست چراکه عظمت این کتاب مقدس فراتر از ان استکه بتواند بر ان بهایی مقرر داشت بلکه برای گذران زندگی ان دسته از قاریان قرانی است که ممکن است مدتی طولانی خانوادهء خویش را ترک گفته وبه کشوری دیگر برای تلاوت قران و تبلیغ این کتاب مقدس سفرکند » .

استاد رزیقی در سال 1370 به همراه چند تن دیگر از اساتید بزرگ علم قرائت قرآن بنا به دعوت جمهوری اسلامی ایران به کشورمان سفر کردند . ایشان در مراسم سالگرد رحلت امام عزیمان در اماکن زیادی از جمله مرقد مطهر قائد بزرگ اسلام به تلاوت قرآن پرداختند و در آن ایام غم و اندوه و ماتم روح و جانمان را با استماع آیات الهی مقدس پروردگار ، تسکین بخشیدند .در رابطه با کتاب آیات شیطانی فتوای امام خمینی را مورد تقدیر قرار داده و از این عشق و ارادت امام راحل به حضرت رسول و خاندان پاکش در شگفت بودند . وی در این رابطه می گوید : « من خود این کتاب را نخوانده ام اما از بسیاری شنیده ام که سلمان رشدی مرتد در کتابش به ساحت مقدس حضرت رسول (ص) اهانت کرده است . زمانی که امام خمینی (ره) آن فتوای تاریخی و معروف خود را در مورد سلمان رشدی صادر کرد من بسیار خوشحال و مسرور شدم چه فردی که با رسول خدا دشمنی بورزد با اسلام و خداوند متعال دشمنی کرده است . به نظر من نباید به هیچ وجه به او توجهی کرد چرا که او با کتابش استحقاق آن را ندارد که مورد توجه و التفات قرار بگیرد . حقیقتا این همه علاقه امام راحل (ره) به رسول خدا و خاندان مطهرش شایان توجه و قدردانی است» .

از سفارشات و توصیه های مؤکد استاد به قاریان قرآن این است که در آموختن زبان عربی حظی وافر به کار برند . چرا که دانستن این زبان عاملی است در فهم و درک معنی و مفاهیم این کتاب انسان ساز . کسی که آشنا به معانی و مفاهیم قرآن باشد چه بسا قرآن را بسیار بهتر تلاوت خواهد کرد از این رو چنین فردی در تجسیم معانی و مضامین آیات الهی در اذهان مستمعین موفق خواهد بود .

قطعات صوتی

مشخصات

سایر مشخصات

تصاویر

قسمت‌های دیگر

پایگاه قرآن