فهرست
قسمت 20، صفات اصلی حروف (3)

قسمت 20، صفات اصلی حروف (3)

  • 19 دقیقه مدت
  • 302 دریافت شده
جناب آقای پورزرگری در این برنامه درباره صفات اصلی حروف توضیح می دهد.
صفات اصلی: صفاتی هستند که دارای صفت متضاد خود هستند. صفات اصلی لازمه حرف هستند. مثلا حرفی که دارای صفت استعلاء است نباید در موقع قرائت بدون صفت اصلی استعلاء خوانده شود. صفات اصلی که در واقع 5 صفت هستند که با صفت متضاد خودشان 10 صفت میشوند.
استعلاء در لغت بمعنی برتری طلبی و میل به بلندی است و در تجوید به معنای افزایش حجم دستگاه تکلم در هنگام تلفظ حرف و درنتیجه درشت و پرحجم تلفظ شدن حرف است.
استفال در لغت بمعنی پایینی و پایین بودن است و در تجوید به معنای کاهش حجم دستگاه تکلم در هنگام تلفظ حرف و درنتیجه نازک و پست تلفظ شدن حرف است.
حروف استعلاء که به آنها حروف مستعلیه گفته میشود 8 حرف اند که عبارتند از: ص - ض - ط - ظ - غ - ق - خ- بقیه حروف در زبان عربی دارای صفت استفال هستند.
اطباق و ضدش انفتاح
اطباق بمعنی منطبق کردن دو سطح و یا پوشاندن یک سطح بوسیله سطح دیگر است و در تجوید بمعنای مطابق شدن بخشی از سطح زبان با سقف دهان در حین تلفظ برخی از حروف می باشد. حروف اطباق عبارتند از : ص- ض - ط - ظ
نکته: صفت اطباق در حرف طاء از بقیه حروف بیشتر است.
انفتاح در لغت بمعنی بازبودن و دوربودن دو سطح از یکدیگر است و در تجوید به معنای جدابودن سطح زبان و سقف دهان از یکدیگر است. به غیر از حروف صفت اطباق بقیه حروف دارای صفت انفتاح هستند.
اصمات و ضدش اذلاق
اصمات در لغت به معنی منع کردن و ساکت کردن است و در تجوید بمعنای سنگین ادا شدن حرف و امتناع حرف از راحت تلفظ شدن است.
اذلاف در لغت به معنی بلاغت و روانی زبان و یا تیزی زبان است اما در تجوید به معنای سهولت و به سرعت ادا شدن حرف و به اصطلاح سبک بودن حرف در تلفظ می باشد.
حروف صفت اذلاق 6 حرفند و عبارتند از: ف - ر - م - ن - ل - ب که برای راحتی کار آنها را در عبارت «فر من لب » گردآوری کرده ایم بقیه حروف غیر از این 6 حرف دارای صفت اصمات هستند.
تذکر: صفات اصمات و اذلاق استفاده عملی ندارند.

قطعات صوتی

  • عنوان
    زمان
  • 19:35

مشخصات

سایر مشخصات

تصاویر

قسمت‌های دیگر

پایگاه قرآن