فهرست
زندگی‌نامه محمدابراهیم باستانی پاریزی

زندگی‌نامه محمدابراهیم باستانی پاریزی

  • 8 قطعه
  • 102':04" مدت زمان
  • 6743 دریافت شده
نویسنده:
راوی: بهروز رضوی
قالب: روایی
دسته‌بندی: رمان و داستان
این کتاب نگاهی است به زندگی و آثار «محمدابراهیم باستانی پاریزی» (1304 – 1393) تاریخ‌دان، نویسنده، پژوهشگر، شاعر، موسیقی‌پژوه و استاد دانشگاه تهران، از زبان خود او.

باستانی پاریزی در سوم دى‌ماه 1304 در «پاریز» از توابع شهرستان «سیرجان» در استان «کرمان» متولد شد. وى تا پایان تحصیلات ششم ابتدایى در پاریز تحصیل کرد و در عین حال، از محضر پدر خود مرحوم «شیخ علی اکبر» هم بهره مى‌برد.
پس از پایان تحصیلات ابتدایى و دو سال ترک تحصیل اجبارى، در سال 1320 تحصیلات خود را در دانش‌سراى مقدماتى کرمان ادامه داد و پس از دریافت دیپلم متوسطه در سال 1325، براى ادامه تحصیل به تهران رفت و در سال 1326 در «دانشگاه تهران» در رشته‌ی تاریخ تحصیلات خود را پى‌گرفت.
در 1330 از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد و براى انجام تعهد دبیرى به کرمان بازگشت. در همین ایام با همسرش، «حبیبه حایرى» ازدواج کرد و تا سال 1337خورشیدی که در آزمون دکترى تاریخ پذیرفته شد، در کرمان ماند. وى دوره دکتراى تاریخ را هم در دانشگاه تهران گذراند و با ارائه پایان‌نامه‌اى درباره «ابن اثیر»، دانش‌نامه دکتراى خود را دریافت کرد.
باستانی پاریزی کار خود را در دانشگاه تهران از سال 1338 با مدیریت مجله‌ی داخلى دانشکده ادبیات شروع کرد و تا سال 1387 که بازنشسته شد، استاد تمام وقت آن دانشگاه بود.
شوق نویسندگى وى در دوران کودکى و نوجوانى در پاریز، با خواندن نشریاتى مانند «حبل‌المتین، آینده و مهر» برانگیخته شد. باستانى، اولین نوشته‌هاى خود را در سال‌هاى ترک تحصیل اجبارى (1318 و 1319) درقالب روزنامه‌اى به نام «باستان» و مجله‌اى به نام «نداى پاریز» نوشت، که خود در پاریز منتشر مى‌کرد و دو یا سه مشترک داشت.
اولین نوشته‌ی او در جراید آن زمان، مقاله‌اى بود با عنوان «تقصیر با مردان است، نه زنان» که در سال 1321 در مجله «بیدارى کرمان» چاپ شد. پس از آن به عنوان نویسنده یا مترجم از زبان‌هاى عربى و فرانسه مقاله‌های بى‌شمارى در روزنامه‌ها و مجلاتى مانند «کیهان، اطلاعات، خواندنى‌ها، یغما، راهنماى کتاب، آینده، کلک و بخارا» چاپ کرد.
نخستین کتاب وى «پیغمبر دزدان» نام دارد که شرح نامه‌هاى طنزگونه شیخ محمدحسن زیدآبادى است و براى اولین بار در سال 1324 در کرمان چاپ شده است. وى بیش از شصت عنوان کتاب تألیف و یا ترجمه کرده است. از میان نوشته‌هاى او، هفت کتاب با عنوان «سبعه ثمانیه» متمایز است که همگى در نام خود عدد هفت را دارند، مانند «خاتون هفت قلعه» و «آسیاى هفت سنگ».
به جز کتاب‌ها و مقاله‌ها، باستانى پاریزى شعر هم مى‌‌سرود و اولین شعر خود را در کودکى در روستاى پاریز و در آرزوى باران سرود. وی منتخبى از شعرهاى خود را در سال 1327 در کتابى به نام «یادبود من» به چاپ رساند.
باستانی پاریزی صبح روز سه شنبه پنجم فروردین 1393، پس از یک ماه بیماری کبد، در بیمارستان مهر تهران دیده از جهان فروبست و طبق وصیت خود در قطعه 250 بهشت زهرا، در کنار همسرش، به خاک سپرده شد.

از ایرانصدا بشنوید

آنچه شخصیت استاد تاریخ «محمدابراهیم باستانی پاریزی» را متمایز می‌کند این است که بر خلاف عمده کتابهای تاریخی که نثری سرد و سنگین دارند، بیشتر نوشته‌های تاریخیِ او سرشار از داستان‌ها، ضرب‌المثل‌ها، حکایات و اشعاری است که خواندن متن تاریخ را برای خواننده آسان‌تر و لذت‌بخش‌تر می‌کند و این گونه است که نوشته‌های وی دارای ارزش «ادبی – تاریخی» هستند. امید است با شنیدن روایت زندگی او به مطالعه آثار او نیز علاقه‌مند شوید.

امتیاز

کیفیت هنری و اجرای صداپیشگان

5

محتوا و داستان

2

فصل ها

ثبت نقد و بررسی نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    درود بر شما. من از علاقمندان پرو پا قرص مرحوم استاد باستانی پاریزی هستم ایشان را در سال۷۳در دانشگاه شهید باهنرکرمان ملاقات کردم و به ایشان ارادتمند شدم و تقریبا همه اثار گرانقدرش را خواندم. از شما و موسسه محترم ایران صدا متشکرم که زندگینامه ان استاد عزیز را با صدای گرم هنرمند گرانقدر بهروز رضوی به شکل فاخر در اختیار همگان قرار داده اید . مانا و پایا و پیروز باشید.
  • کاربر مهمان
    افتخار بازنشسته کردن این یگانه نصیب فرهاد رهبر شد
  • کاربر مهمان
    ممنون بابت این کار عالی با صدای دلنشین کاش اثار استاد را نیز به صورت کتاب صوتی تولید می کردید
  • کاربر مهمان
    عالی بود
  • کاربر مهمان
    از پاریز تا پاریس موجود هست؟؟
  • کاربر مهمان
    بسیارخوب است.اماجناب آقای رضوی بعضی کلمات و اشعار درست نخوانده اند
  • کاربر مهمان
    سلام آموزنده بود..سپاس فراوان از زحمات شما
  • کاربر مهمان
    چقدر من صدای استاد بهروز رضوی رو دوست دارم. «از پاریز تا پاریس» عنوان یکی از درس های ادبیات دبیرستان، در مورد دکتر باستانی پاریزی بود
  • کاربر مهمان
    سلام عالی
  • کاربر مهمان
    بله.بقول شنوندگان.سپاس فراوان.لیکن.کسانی که تمامی آثار این مرد بزرگ با قلم عسلی ایشان.که هم شیرین بود و هم ورق ها به دستتان میچسبید و رهایش نمیکردید.اما شایسته بود که این اثر از ایران صدا— فاخر باشد یا فراخورِ شأن استاد می‌بود.حیف..تو گویی! سرهم بندی شده بود.فقط صدای جناب رضوی .مثل همیشه محترم بود
  • کاربر مهمان
    سرو بستانی تو یا نه یا پری یاملک یا دفتر صورتگر هرکه را یک بار گشتی در نظر در دلش صد بار دیگر بگذری صدای استاد رضوی وجود شنونده را جادو می کند و زمان را متوقف می کند
  • کاربر مهمان
    بسیار بسیار زیبا و تأثیرگذار واقعا خسته نباشید
  • کاربر مهمان
    کاش کمی مفصل تر و دقیق تر به زندگی بزرگان پرداخته شود لذت شنیدن با چشمان بسته برایم جذاب بود جرعه ای نوشیدم از دریا سپاس فراوان
  • کاربر مهمان
    بسیار عالی.. سپاس گزارم
  • کاربر مهمان
    موسیقی متن عالی صدای استاد مثل همیشه عالی خیلی لذت بردم
  • کاربر مهمان
    خیلی خوب بود.

تصاویر

از همین گوینده

پایگاه قرآن