فهرست
تکنیک آیه 5 و 6 سوره انشراح

تکنیک آیه 5 و 6 سوره انشراح

  • 3 دقیقه مدت
  • 41 دریافت شده
قسمت:
كارشناسان مهمان کریم دولتی
نام سریالی:
تکنیک ها و مهارتهای حفظ و مفاهیم آیه منتخب، کارشناس کریم دولتی - طرح 1455
امید به مغفرت و گشایش مادی و معنوی


فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا ﴿5﴾

پس (بدان که به لطف خدا) با هر سختی البته آسانی هست. (5)

إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا ﴿6﴾

و با هر سختی البته آسانی هست. (6)

این دو آیه کاملا شبیه هستند و تنها تفاوتشان این است که آیه اول با فَ آغاز می شود. همیشه در آیاتی که اینگونه بهم شبیهند، اولویت با آیه ای است که با حرف فَ و یا و شروع می شود و بر آیه دیگر مقدم است. دلیل آن هم این است که این حرف معنا و مفهومی را می رسان که با درست خواندن درک می شود.

در آیه اول به این مهم اشاره می شود که ای پیامبر هر مشکلی که تاکنون برایت پیش آمده است، در ادامه آن آسانی است و این امر در همه لحظات و شرایط و کارها وجود دارد.

در آیه ششم نیز می گوید که این امر در کل زندگی قابل لمس است و با همه سختی ها، آسانی و آرامش همراه است و هرچه انسان سختی اش بیشتر باشد، آسانی و آرامش پس ازآن بیشتر، دلچسب تر و بهتر است.

انشاءالله که ما هم هر سختی در زندگی داریم، با لطف و عنایت الهی به راحتی تبدیل شده و بتوانیم لذت آن را بچشیم.


خداوند در قرآن از سنتی الهی به مؤمنان خبر می دهد که بذر امید را در دلها می کارد. سوره شرح دقیقا به این سنت اشاره دارد. این دو آیه دقیقا به سنتی الهی دلالت می کنند که خداوند پس از هر دشواری، سهولتی را ایجاد می کند.

خداوند در این آیات با لفظ مع به معنای با دو نکته را برای ما بیان می کند. اول اینکه به ما می فهماند آسانی با رنج همراه است. پس از تحمل سختی آسانی به تدریج به دست می آید. دوباره از کلمه مع به معنای با استفاده نموده که آسانی به سختی نزدیک است. لذا از این منظر خداوند موجبات تسلی خاطر و تقویت قلب اهل ایمان را فراهم می کند.

در برخورد با سختی ها و شدائد مردم به چهار گروه تقسیم می شوند. دسته اول گروهی هستند که در برخود با سختی ها و تلخی ها، شروع به داد و فریاد نموده و به لطف و حکمت خداوند و نظام آفرینش بد می گویند.

دسته دوم کسانی هستند که سختی ها را با استقامت و پشتکار تحمل نموده و با زبان دل میگویند که ما همه از خداییم و به سوی او باز می گردیم.

دسته سوم کسانی هستند که از گروه دوم نیز بیشتر رشد کرده و در برابر سختی ها، شکر خدا را نیز به جای می آورند.
دسته چهارم نیز کسانی هستند که در برخورد با ناگواری ها، نه تنها به عدل خدا بدبین نمی شوند و شکر می گویند، بلکه عاشقانه به سوی ناگواری ها رفته تا آنکه در میدان سبقت بر همه پیشینیان سبقت گیرند که انشاالله خداوند ما را جزو گروه چهارم قرار دهد.

سؤال امروز:

با توجه به آیات 5 و 6 سوره انشراح، تحمل سختی ها با کدام وعده الهی امکانپذیر است؟

1-برای هر سختی پاداش اخروی است.
2-همراه با هر سختی سهولت و آسانی است.
3-مؤمنان دچار سختی نمی شوند.

لطفا پاسخ مورد نظر خود را به سامانه پیامکی 300004444 ارسال فرمایید.

قطعات صوتی

مشخصات

سایر مشخصات

تصاویر

قسمت‌های دیگر

پایگاه قرآن