فهرست
مفاهیم آیات سوره عصر

مفاهیم آیات سوره عصر

  • 4 دقیقه مدت
  • 17 دریافت شده
قسمت:
كارشناسان مهمان حجت الاسلام حمید محمدی
نام سریالی:
مفاهیم آیه منتخب، کارشناس حجت الاسلام حمید محمدی - طرح 1455
تواصی به حق، وظیفه عمومی


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
به نام خداوند رحمتگر مهربان

وَالْعَصْرِ ﴿1﴾
سوگند به عصر [غلبه حق بر باطل] (1)

إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ ﴿2﴾
که واقعا انسان دستخوش زیان است (2)

إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ
﴿3﴾مگر کسانى که گرویده و کارهاى شایسته کرده و همدیگر را به حق سفارش و به شکیبایى توصیه کرده‏ اند (3)

قرآن کریم در این سوره مبارکه زنگ بیداری انسان ها را به صدا در آورده و ضمن بیان سرنوشت خسارت بار انسان، عوامل چهارگانه نجات و سعادت او را بیان می کند. در جهان بینی اسلامی جهان بازار و تجارت خانه ای است که گروهی در آن سود برده و گروهی نیز زیان می بینند. بنابراین طبق این آیات همه انسانها در حال زیان کاری هستند. مگر آنها که چهار برنامه نجات بخش را پیش روی خود دارند.

اولین مورد ایمان است که زیربنای فکری و اعتقادی انسان بوده و در قالب ایمان به الله، کتاب و رسول تعریف می شود. دوم کارهای شایسته که خود نوعی خدمت به خود و مردم است و شامل اموری چون عبادت، علم آموزی، پرورش اخلاقی، کمک مادی و معنوی به مردم، انجام خدمات عمومی و خصوصی و ... می شود.

سوم فراخوان عمومی به حق. یعنی مطالبی همچون توحید، قرآن، عدالت، راستی، فراخوانی به وسیله ارشاد، تشویق، تعلیم، آگاهی بخشی، امر به معروف و نهی از منکر که مطابق واقع باشد. چهارمین برنامه نجات بخش نیز فراخوان عمومی به صبر، شکیبایی و استقامت در برابر مشکلات، گناهان، انجام وظایف و عبادات است.

در روایات اسلامی آمده است که یاران پیامبر (ص) هنگام پایان جلسات و زمانی که می خواستند از هم جدا شوند، دور هم حلقه زده، سرهایشان را به هم نزدیک کرده، سوره عصر می خواندند، محتوای عالی این سوره را به یکدیگر یادآوری می کردند و از هم جدا می شدند.

حق طلبی و صبر پیشه گی باید دو طرفه باشد. یعنی نباید فقط به فکر نجات خود باشیم، بلکه باید اعضای جامعه را نیز به حق گرایی و استقامت فراخوان نماییم. تواصی به حق و صبر تنها سفارش کردن یکدیگر به حق و صبر نیست، بلکه سفارش پذیرفتن از هم در این موارد را نیز شامل می شود.

روایت زیبایی از امام علی (ع) داریم که می فرمایند: برای وجود شما قیمتی جز بهشت نیست. پس خود را به کم تر از بهشت نفروشید. این پیام اساسی سوره مبارکه عصر است که در حکمت 456 نهج البلاغه آمده است. انشاء الله خداوند همه ما را از خسران زدگی خارج و در چارچوب برنامه چهارگانه رستگاری وارد کند.

سؤال امروز:

با توجه به مفاد سوره مبارکه عصر، چه کسانی از خسران و زیان در امانند؟

1-دعوت کنندگان به حق، حقیقت و صابران
2-مؤمنین و صالحین
3-مؤمنانی که عمل نیکو دارند و یکدیگر را نیز به مسیر حق و صبوری در این راه دعوت می کنند.

لطفا پاسخ مورد نظر خود را به سامانه پیامکی 300004444 ارسال فرمایید.

قطعات صوتی

مشخصات

سایر مشخصات

تصاویر

قسمت‌های دیگر

پایگاه قرآن