فهرست
مفاهیم آیه 164 سوره اعراف

مفاهیم آیه 164 سوره اعراف

  • 4 دقیقه مدت
  • 24 دریافت شده
قسمت:
كارشناسان مهمان حجت الاسلام حمید محمدی
نام سریالی:
مفاهیم آیه منتخب، کارشناس حجت الاسلام حمید محمدی - طرح 1455

تواصی به حق، وظیفه عمومی


وَإِذْ قَالَتْ أُمَّةٌ مِنْهُمْ لِمَ تَعِظُونَ قَوْمًا اللَّهُ مُهْلِکُهُمْ أَوْ مُعَذِّبُهُمْ عَذَابًا شَدِیدًا قَالُوا مَعْذِرَةً إِلَى رَبِّکُمْ وَلَعَلَّهُمْ یَتَّقُونَ ﴿164﴾
و آنگاه که گروهى از ایشان گفتند براى چه قومى را که خدا هلاک‏کننده ایشان است‏ یا آنان را به عذابى سخت عذاب خواهد کرد پند مى‏ دهید گفتند تا معذرتى پیش پروردگارتان باشد و شاید که آنان پرهیزگارى کنند (164)

خداوند در این آیه شریفه به اختلاف نظر یهودیان در خصوص ماجرای روز شنبه اشاره می کند که در برابر آزمایش ممنوعیت صید سه گروه شدند. گروه اول کسانی که با این فرمان قاطعانه مخالفت نموده و صید کردند. گروه دوم کسانی که در مقابل گروه اول ایستاده و امر به معروف و نهی از منکر کردند. گروه سوم بیطرفانی که نه گناه نموده و نه امر به معروف و نهی از منکر کردند.

گروه بی طرف یهود نه تنها خود نهی از منکر ننمودند، بلکه به نهی کنندگان هم اعتراض کردند که چرا شما پند می دهید، بگذارید گناهکاران هلاک شوند و احتمالا به دلیل همین اعتراضات آنها بود که کیفر داده شدند.

امر به معروف و نهی از منکر در جایی واجب می شود که احتمال تأثیر در طرف مقابل داده شود. ولی از این آیه استفاده می شود که گروه نهی از منکر کنندگان بدون احتمال تأثیر نیز نهی از منکر می کردند و این به دلیل آن است که در برخی شرایط اگر حکم خدا گفته نشود، کم کم حکم خداوند فراموش شده، بدعت ها جان گرفته و سکوت دلیل بر رضایت به حساب می آید. در این گونه موارد امر به معروف و نهی از منکر واجب می شود، هرچند تأثیری بر گناهکار نداشته باشد.

نکته دیگر اینکه امر به معروف و نهی از منکر حتی در جایی که تأثیر ندارد، فوایدی را دارد. مثلا گاهی در تاریخ، فطرت و قضاوت دیگران اثر دارد. امام حسین (ع) در راه امر به معروف و نهی از منکر شهید شدند تا وجدان مردم در طول تاریخ بیدار شود.

گاهی امر به معروف و نهی از منکر گناهکاران را از گناه باز نمی دارد ولی گفتن های پی درپی لذت گناه را در کام گناهکار تلخ می کند. لااقل با خیال راحت گناه نمی کند. گاهی نیز برای حفظ آزادی باید امر به معروف و نهی از منکر کرد. چون نگفتن جامعه را به محیط ترس، خفقان و سکوت تبدیل می کند.

امام صادق (ع) در روایت زیبایی می فرمایند: هرکس همسایه گناهکاری داشته باشد که او را از گناه منع نکند، او نیز شریک جرم است.

سؤال امروز:

با دقت در آیه 164 سوره اعراف، مؤمنان دلیل اندرز خود را به مخالفان حدود الهی کدام گزینه را مطرح کرده اند؟

1-امید به هدایت مخالفان، آرامش وجدان خود (به دلیل نهی از منکر)
2-تا در نزد پروردگار خود، عذری نداشته باشند. (به دلیل کم کاری)- امید به هدایت آنان
3-امید به هدایت مخالفان، دستیابی به رستگاری ابدی خویش (به دلیل امر به معروف)

لطفا پاسخ مورد نظر خود را به سامانه پیامکی 300004444 ارسال فرمایید.

قطعات صوتی

مشخصات

سایر مشخصات

تصاویر

قسمت‌های دیگر

پایگاه قرآن